Komeron tarina juontaa juurensa Siilinjärveltä, Kuopion kupeesta. Siellä Pekka ja Jussi, Komeron perustajat, kävivät yhdessä koulua.
Tampereen, koneinsinööriopintojen, tuotannonkehityspestin ja muutaman muun käänteen kautta paluumuutto Kuopioon alkoi siintää Pekan silmissä. Mielessä kypsyi myös oma startup, elettiinhän Suomen korkeakoulupiireissä varsinaista yrityshautomisen huumaa. Sillä välin kotiseudulle jäänyt Jussi oli jo ehtinyt polkaista pystyyn yrityksen, joka ei millään tavalla liittynyt ruokaan. Koska ruoka ei juuri kiinnostellut. Pekka sen sijaan oli aina fiilistellyt ruuanlaittoa ja Kokkisotaakin televisiossa, miettinyt jopa jossain hetkessä kokin ammattia. Se ei kuitenkaan ollut loppukädessä välttämätöntä, koska koneinsinöörithän tekevät mitä haluavat, muut tekevät mitä osaavat.
Siltana Pekan Kuopioon muuttoon toimi Savonia ammattikorkeakoulu, jossa Jussi jo teki projektitöitä ja hoiti omaa startuppiaan. Pekka tuli siihen mukaan, ja samassa huoneessa palloteltiin työn ohessa yritysideoita. Jopa Jussin kiinnostus ruokaan alkoi syttyä, kun omien lasten kautta oli ratkaistava arkea eri tavalla. Sitten Pekka sai insinöörin ahaa-elämyksen ollessaan taas kerran Kuopion Prismassa ”ostamassa jotain”. Varmasti jokapäiväisestä ruuan suorittamisesta voisi tehdä helpompaa ja parempaa? Samoihin aikoihin osui silmiin uutinen Lontoosta, jossa lipunmyyntiluukut poistuivat ja tilalle tulivat automaatit. Siinäkin oli insinööri ratkaisemassa arjen haastetta. Yritys alkoi hahmottua, Harri tuli mukaan jakamaan vastuuta. Toukokuussa 2015 Lasipalatsin aukiolla myytiin huippukokin ruoka-aterioita automaatista. Komero eli ateriakiihdyttämö oli syntynyt.
”Komero eli ateriakiihdyttämö oli syntynyt”
Seuraavat vuodet olivat poukkoilua erilaisten ruokakonseptien välillä, voimistelua kaupan logistiikan kanssa, kamppailua ateriapilotista toiseen. Joka kerrasta opittiin ja mukaan matkalle tarttui fiksuja sijoittajia, joiden neuvoja oikeasti kuunneltiin. Kuten julkisen osakeannin suhteen, jossa piensijoittajia lähti mukaan puolella miljoonalla eurolla.
Osallistuminen Suomalainen Menestysresepti 2021 -kilpailuun antoi kriittisen potkaisun tuotekehitykseen.
Luvattiin ensin, ”ravintolatasoinen lounas viidessä minuutissa”, ja vasta sitten mietittiin, että mitä ja miten. Yhteistyövuodet kaupan keskusliikkeiden kanssa olivat opettaneet, että idea on myytävä ennen kuin mitään tuotantoa kannattaa lähteä kehittämään. Jussi löysi maailmalla trendaavan kuvan lasipurkkiin tehdystä lounaasta, ja avot Komeron Ateriakipon inspiraatio oli siinä. Sijoittuminen toiseksi toi Komerolle näkyvyyden ja läpimurron, jolla tekeminen, tiimi ja tuotteet skaalautuivat uudelle tasolle. Ei ollut oikeastaan vaihtoehtoja, kun vaadittu volyymi oli toimitettava kauppoihin ajallaan. Tuotantolinjaa pystytettiin yötä päivää, ja kekseliäisyys oli koetuksella insinöörillekin. Liukuhihna saatiin toimimaan vasta kun Jussi lainasi ratkaisevan osan tehtaan ilmanvaihtoputkistosta. Komero oli vihdoin käännekohdassa. Noin viisi vuotta ajatellusta aikataulusta myöhässä. Kymmeniä tuhansia tunteja jännitystä, tunnemyrskyä ja taistelua olemassaolosta. Mutta ei sekuntiakaan tylsää tai merkityksetöntä.
Paitsi yritystään, muuttivat perustajat taipaleella radikaalisti myös omaa suhdettaan ruokaan. Tietoisuus ruuan ja sen valmistuksen vaikutuksista terveyteen, eläimiin ja ympäristöön herätti. Ateriakiihdyttämö jatkaa terveys- ja ympäristövallankumousta helpomman ja paremman ruuan parissa. Arki inspiroi tutkimaan ja ratkomaan miten tehdään aikaa hyvinvoinnille, hyvinsyöneenä.
Pekka on edelleen samalla kauppareissulla, mutta jo lähempänä kassoja.