Loca Latina -annokset syntyivät rakkaudesta Väli-Amerikan ruokakulttuuriin.
Me komerolaiset olimme jo kotvasen haaveilleet tuovamme väliamerikkalaisia makuja suomalaisiin pöytiin. Mutta para ser sincero, eihän siitä mitään tule, jos savolaiset lainailevat mielikuvituksensa varassa Väli-Amerikan makumaailmaa.
Rohkenimme tarttua kapustaan vasta, kun tapasimme Jusman Son, huippukokin, jonka taidonnäytteitä on makusteltu lukuisissa huippuravintoloissa ympäri maailman.
Erityisen syvä suhde Jusmanilla on Väli-Amerikan makumaailmaan – ja Väli-Amerikalla häneen. Jusmania lennätettiin aikanaan Väli-Amerikan maasta ja ravintolasta toiseen, loihtimaan annoksia ja perustamaan ravintoloita.
Rakkaus suomalaiseen naiseen toi Jusmanin Suomeen. Ja tämän rakkauden ansiosta mekin pääsimme inspiroitumaan hänen resepteistään!
Jusmanin resepteillä, visusti ruokien alkuperää kunnioittaen syntyi Loca Latina -ruokasarja Väli-Amerikan makumaailmoista.
Tutustu Jusmanin tarinaan oheisesta videosta.
¡A comer, finlandeses!
[Syömään, suomalaiset!]
Loca Latina -ruokasarjan herkulliset ja jännittävät maut suorastaan koukuttavat maistelijansa. Ja mikäs siinä on koukuttuessa, kun ravintosisältökin on kohdallaan!
Jusman So valitsi huolella suomalaisten ruokapöytiin tuoksumaan nämä annokset, joissa kaikissa maistuvat eri Väli-Amerikan traditiot ja alueille ominaiset vivahteet:
Pollo Tomaticán
Mehevää kanaa ja riisiä tomaattikastikkeessa.
Argentiinan inspiroima, raikkaasti tomaattinen ja sopivasti tulinen kanalautanen, johon tuovat eksoottista sävyä tähtianis, juustokumina, neilikka ja oregano.
“Tämän annoksen juju on argentiinalaisten mausteiden yhdistelmässä, joka loihtii suomalaisille sinänsä tutuista kanasta, tomaatista ja riisistä aivan uudella tavalla herkullisen kokonaisuuden.” – Jusman So
Picadillo y Gallo Pinto
Mausteista tofu-kasvispataa & Costa Rican papuriisiä.
Picadillolla herkutellaan laajasti Väli-Amerikan maissa, ja nyt siitä pääsevät nauttimaan myös kasvissyöjät!
“Olen ylpeä siitä, että sain luotua picadillosta herkullisen kasvisversion, joka on täysin uskollinen alkuperäisille aromeille. Hienostuneiden mausteiden alta erottuvat kasvisten maut ja annaton pikantti aromi juuri oikealla tavalla, ja gallo pinto -papuriisi säestää niitä autenttisesti.” – Jusman So
Birria y Arroz
Possua ja riisiä Guajillo-chilikastikkeessa.
Muheva, tulinen, meksikolainen liha-annos, johon kermamaissi ja riisi tuovat lempeää tasapainoa.
“Tämän annoksen yty on peräisin alkuperäisistä Guajillo ja Arbol-chileistä. Meksikolaiseen makumaailmaan kuuluvat myös neilikka, kaneli ja juustokumina, jotka syventävät annoksen vivahteita ja tuovat niihin lämpöä.” – Jusman So
Tarjoiluehdotus: syödään yhdessä, sitten tanssitaan!
Väli-Amerikan ruokakulttuuriin – ja Brasiliassa jopa ravitsemussuosituksiin – kuuluvat yhteisöllisyys ja ilo. Näitä vaalia, kun teemme Loca Latinaa tunnetuksi.
Saa tanssia, suksilla tai ilman!
Kun kutsuimme täällä Savon sydämessä ihmiset kokoon maistelemaan Loca Latina -annoksia, saimme riemuksemme mukaan Kuopion Salsastudion tanssijat kuubalaisen tanssinopettajansa Barbaron johdolla.
Syömisen, naurun ja tanssin lomassa kuvasimme Komeron oman Loca Latina -kappaleen musiikkivideon. Latinorytmien pyörteisiin paikalle ilmestyivät myös Perttu Hyvärinen ja Lelu “Manazeri” Ojansivu.
Me uskomme, että lupa lauluun, tanssiin ja ilonpitoon on kaikilla asuun, osaamiseen ja alkuperään katsomatta – tärkeintä on kulttuurien kohtaamisen ilo.
Sillä siitähän tanssissa, laulussa ja yhdessä syömisestä lopulta on kyse, jaetusta kokemuksesta.
Katso lanseerausbileistä kuvattu musiikkivideo ja kuuntele Komeron Loca Latina -kappale alla olevasta linkistä:
Musiikki: Allroot Music
Käsikirjoitus, tuotanto, ohjaus: raineaarre
Kuvaus: Akseli Muraja
Koreografiat: SalsaStudio Kuopio